top of page

Uitvoerders

Johan Op de Beeck

foto Johan geknipt.jpg

Mediabeest
Johan Op de Beeck is een bekend tv-gezicht en heeft een gerenommeerde carrière in de media en de journalistiek achter de rug. Hij zit al 35 jaar in het vak. Voorheen was hij actief als ankerman van het VRT-journaal, documentairemaker, directeur van Canvas, presentator en interviewer van verschillende talkshows en hoofdredacteur van verschillende media in binnen- en buitenland. Vandaag is hij de auteur van een reeks succesvolle non-fictieboeken, die het erg goed doen in de bestsellerlijsten en die ook altijd positief onthaald worden.
Meesterverteller
Als televisiejournalist legde Johan Op de Beeck zich erop toe om moeilijke maar relevante onderwerpen op toegankelijke en bevattelijke wijze te vertellen. Hij maakte meer dan twintig grote internationale documentaires, zoals ‘Jodentransport XX’, ‘Atlantik Wall’, ‘Masters of the Game‘ en ‘Masters of Beauty’ in coproductie met onder meer ARTE, VRT, EO, AVRO, TROS, VERONICA, BBC, NDR en FR2. Als echte tv-pionier startte hij de regionale nieuwszender TV Limburg en de zakenzender Kanaal Z op.
Liefde voor geschiedenis
‘Wie over het heden wil oordelen, moet voldoende verleden in huis hebben’, zegt hij zelf. Liefde voor de

geschiedenis is Johan aangeboren. Zijn grote voorkeur gaat uit naar de zeventiende en achttiende eeuw en de tijd van Napoleon Bonaparte (1769-1821), – een cruciale periode in de moderne Europese geschiedenis, de tijd van de Verlichting, de Franse Revolutie en het ontstaan van de Belgische natie.Het Verlies van België (2015), gaat terug naar de Belgische revolutie van 1830. Het voorlaatste boek was Het Hart van Napoleon, over de relatie van de keizer met de vrouwen.En dat de boeken van Johan Op de Beeck gesmaakt worden is duidelijk. De Standaard schreef ‘De definitieve Nederlandstalige biografie over Napoleon’, terwijl Peter Vandermeersch het in het NRC Handelsblad over een ‘pageturner’ had. Paul Witteman, de bekende televisiepresentator, zeer kort en gevat: ‘Een fantastische pen’ en in de Nederlandse krant Trouw luidde het als volgt: ‘Op de Beeck gunt zijn hoofdfiguur met twee dikke delen het volle licht. Dat doet recht aan een rijk en vol leven. De beste biografie over Napoleon.’ Zijn boek “ De Zonnekoning, glorie en schaduw van Lodewijk XIV” stond maandenlang op nr. 1 in de top 10 van de Standaard Boekhandel. Samen met Klara maakte hij er een 10-delige podcast reeks over.Ook zijn recentste boeken, de oorlogstrillers ‘ Het complot van Laken’ en ‘De staatsvijand’ alsook ' De Franse Revolutie' werden opnieuw bestsellers. 
| klara.be/podcast-het-hart-van-napoleon
| itunes.apple.com/be/podcast/napoleon-met-johan-op-de-beeck
| klara.be/de-zonnekoning
| www.johanopdebeeck.be

Ann Pareyn 

foto Napoleon Ann Pareyn.JPG

Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde Ann Pareyn de Laureaatsdiploma’s voor Viool, Kamermuziek en Muziekgeschiedenis.
Ze musiceerde als vast lid in Symfonie Orkest Vlaanderen, Brussels kamerorkest Chapelle de Lorraine, salonorkest Panache, Kamerorkest Vlaanderen en European Philharmonia. Ze verzorgde als freelance violiste optredens in zeer diverse bezettingen en ensembles waaronder strijkkwartet Ergane, de Vlaamse Opera en het Nationaal Orkest van België.
Daarnaast doceert ze viool aan de Academie voor Podiumkunsten te Gent.
Ann volgde masterclasses viool bij ondermeer Yossif Ivanov, Nico Baltussen, Dirk Lippens, Tibor Kalmarfi (Hongarije) en Kato Havas (Oxford).
In 2006  richtte ze het Drongens Kamerorkest “Cordae Lysis” op, waarmee ze als violiste meerdere malen soleerde. Cordae Lysis wordt regelmatig uitgenodigd door concertorganisatoren of  ter begeleiding van koren en solisten. In 2013 werden ze uitgenodigd om ter gelegenheid van het Festival van Vlaanderen Gent Odegand onder de Gentse Stadshal een soloconcert te verzorgen.

In juni 2013 behaalde Ann aan het Lemmensinstituut te Leuven het diploma Master in de Muziek met grote onderscheiding. Haar ervaring met diverse dirigenten inspireerde haar om meer en meer om zelf te dirigeren. Ze volgde directie aan het Lemmensinstituut bij Ivan Meylemans en masterclasses bij Edmond Saveniers en Dirk Vermeulen.
In 2017 werd Ann geselecteerd als chef-dirigent bij het nieuw symfonisch orkest Musamis uit Kortrijk.
Begin 2018 richtte ze het professioneel strijkorkest Spumanti op. Daarnaast wordt ze als gastdirigent regelmatig uitgenodigd voor producties met solisten, koor en orkest.

Haar project “ Napoleon Ongehoord”, een multimediale muziektheatervoorstelling die ze samen met Johan Op de Beeck, Spumanti, koor Laidos en zangsolisten bracht, speelde voor duizenden mensen in  verschillende Culturele Centra van Vlaanderen.
www.annpareyn.com

Musica Gloria

foto musica gloria.jpg

Musica Gloria is een jong, bruisend barokensemble dat internationaal topniveau nastreeft en opgericht werd door maestro al cembalo, traversospeler en klavecinist Beniamino Paganini. Intussen leidt hij het ensemble samen met hoboïste Nele Vertommen.

Doorheen de jaren heeft Musica Gloria een stevige basis opgebouwd met als missie om oude muziek op een affectvolle, levendige, kleurrijke en historisch geïnformeerde manier, met (kopieën van) historische instrumenten bij luisteraars te brengen. Het ensemble deinst niet terug van bekende kleppers en brengt ook graag ten onrechte onbekende werken ten gehore. Essentieel is om het publiek een boeiend muzikaal verhaal te brengen en inspirerende, ontroerende en hartverwarmende momenten te laten ervaren. Het publiek beschrijft de concerten dan ook vaak als ‘schitterend, subliem, wondermooi, overheerlijk en onvergetelijk’ (uit gastenboek). De leden van het ensemble genieten van de voorbereidingen en concerten in een open, amusante en harmonieuze sfeer met respect voor de muziek, componist en elkaar. Musica Gloria werd reeds uitgenodigd door organisaties als Klara,

BOZAR, AMUZ, MAfestival, Musica Antica en Concertgebouw Brugge. Ze maakten al heel wat opnames die te beluisteren zijn op (te verschijnen) cd’s en YouTube.

Musica Gloria werd in 2006 opgericht te Brugge door de toen 12-jarige Beniamino. Het ensemble en koor bestond toen uit een 20-tal enthousiaste kinderen en jongeren. Ze veroverden de harten van jong en oud met sfeervolle barokke kerstconcerten, gebaseerd op oude kerstliederen. Na selectie voor de fringe concerten van het MAfestival in Brugge en het Oude Muziek Festival in Utrecht evolueerde het verder tot een tot een professioneel ensemble met een stevige basis dankzij een verscheidene projecten met zeer uiteenlopende bezettingen: van traverso met strijkers en basso continuo (o.a. succesvolle Bach tournee) tot orkestrale bezetting (o.a. Bach-Mozart tournee) en van zang met ensemble (o.a. Purcell, Händel & Bach tournee) tot duoconcerten (o.a. Duitse kamermuziek met een Frans tintje). Musica Gloria vindt duurzaamheid belangrijk en werkt daarom graag samen met duurzame partners.

https://beniaminopaganini.com/over-musica-gloria/

Laidos koor olv Marleen Annemans

foto Laidos frontaal_edited.jpg

In 1986 werd het Waregems jeugdkoor opgericht door Marleen Annemans. In 1990 bereikte het koor de hoogste categorie op het Internationaal Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt. Een titel die ze in 1992 omzetten in een ”Summa Cum Laude”.Het koor nam deel aan diverse EuropaCantat zangweken en werd in 1993 geselecteerd om deel te nemen aan Europalia Mexico.In 1994 werd de naam Waregems Jeugdkoor omgevormd tot LAIDOS wat in het Keltisch “lied” betekent. Het koor nam deel aan verschillende wedstrijden en behaalde diverse prijzen o.a. radio-3 prijs te Maas-Mechelen, klassering in

uitmuntendheid met lof van de jury bij de Provinciale tornooien, finaleplaats bij “Koor van het Jaar” en de Mgr. Kerkhofprijs te Valmeer.
Het koor verleende doorheen de jaren zijn medewerking aan grotere projecten: Mattheuspassie van Bach, Requiem van Mozart, Chichester Psalms van Bernstein, Carmina Burana van Orff.
Laidos nam ook reeds vele malen deel aan Europa Cantat zangweken in Vitoria (Spanje), Hernig (Denemarken), Barcelona (Spanje), Ljubljana (Slovenië), Gent (België) en Mainz (Duitsland).
Het koor staat nog steeds onder de leiding van Marleen Annemans.
Na de succesvolle samenwerking voor Napoleon Ongehoord, reageerde het koor meteen super enthousiast om hun medewerking - zang en acteren- aan “ de Zonnekoning Ongezien” te verlenen.
| www.laidos.be

Edgar Lewandowski 

Edgar Lewandowski_photo by Piotr Augustowski.jpg

Danser, choreograaf, docent barokdans. De oprichter en leider van Varsavia Galante. Edgar is winnaar van de internationale beurs voor barokdansers van Vadstena- Akademie in Zweden. In 2018 trad hij op in het opera-ballet “Solen och Nordstjärnan” geregisseerd en gechoreografeerd door Karin Modigh, dansend in "Le Désespoir de Tirsis" van J. Desfontaines, “Le Ballet des Nations” uit “Le burgeois gentilhomme” van J.B. Lully, en “Narva Ballet” van A. Düben. In 2019 nodigde het Belgische dansgezelschap Corpo Barocco hem uit optreden in Broschi's "Merope", geregisseerd en gechoreografeerd door Sigrid T'Hooft tijdens de prestigieuze Innsbruck Festival van Oude Muziek. Hij creëerde de choreografie voor Purcell's "Dido en Aeneas" voor het repertoire van de Poolse Koninklijke Opera. In 2020 choreografeerde hij Rebel's "La Terpsichore" ter gelegenheid van het 300-jarig jubileum van het meesterwerk, gevierd tijdens de 27e Internationale Zomeracademie voor Oude Muziek in Warschau. Hij creëerde de choreografieën voor alle twee edities van “The Madrigal Factory”, een innovatief project van Jakub BurzyÅ„ski en La Tempesta Ensemble voor Oude Muziek. Hij choreografeerde ook de Dresden opera-ballet "Seven Planets" uit 1678, voor zijn moderne première in Warschau in 2022. Hij heeft ook gedanst bij de Poolse Koninklijke Opera, de Poolse Nationale Opera, het Tiroler Staatstheater in Innsbruck, het Ristori Theater in Verona en de Rheinsberg Castle Chamber Opera. Als een Docent barokdans, hij gaf onder meer masterclasses aan leerlingen van de Dance Afdeling aan de Chopin University of Music in Warschau. Verder is zijn artikel over Pierre Rameau's “Maître à danser” werd gepubliceerd in “Taniec”, het belangrijkste dansblad in Polen.

Leander Van Gijsegem 

foto Leander Van Gijsegem_edited.jpg

Na het behalen van een masterdiploma taal- en letterkunde in 2013, begon de Belgische tenor Leander Van Gijsegem aan zijn verdergezette studie klassieke zang aan het koninklijk conservatorium van Gent, bij bas-bariton Marcos Pujol. Vandaag wordt hij gecoacht door tenoren Ludwig Van Gijsegem, Marcel Reijans en sopraan Diane Verdoodt.
Leander Van Gijsegem heeft een gevarieerd repertoire, en vertolkte o.a. de rollen van Aeneas (Henry Purcell – Dido & Aeneas), Soldato I (Claudio Monteverdi – L’incoronazione die Poppea), Guido Contini (Maury Yeston – Nine), Testo en Tancredi (Claudio Monteverdi – Il combattimento di Tancredi e Clorinda), L’Arithmétique en La Théière (M. Ravel – L’enfant et les sortilèges), Hans (Leon Jessel – Schwarzwaldmädel), Brissac (Louis Varney – Les mousquetaires au couvent), Robert (Henri Christiné – Dédé), Abraham (Benjamin Britten – Abraham & Isaac), Don Chisciotte (Francesco Conti – Don Chisciotte in Sierra Morena), Il Contino Belfiore (W.A. Mozart – La Finta Giardiniera), Eisenstein (Johann Strauss – Die
Fledermaus), Le Pêcheur (Igor Stravinsky – Le Rossignol) en Tamino (W.A. Mozart – Die Zauberflöte).
Leander was in de voorbije jaren ook te horen als solist in verschillende
missen en het requiem van Mozart, de Mariavespers van Monteverdi, Lukas-Passion 1744 van Teleman, het Weihnachtsoratorium van Bach, evenals diens Johannespassie (Evangelist en aria’s) en in 2020 ook Matthaüspassie (Evangelist).

Zijn passie voor het vertellen van verhalen kan hij ten volle belichamen in de geënsceneerde rollen, evenals in de grote oratoria. Daarnaast vervoegde hij reeds meerdere keren Ex tempore o.l.v. Florian Heyerick voor verschillende programma’s in België, Nederland en Zwitserland met muziek van o.a. Haydn, Telemann, Grauper en de Bachfamilie, en zingt hij sinds 2019 als freelancer bij het Vlaams Radiokoor.Leander stond ook mee aan de wieg van de ensembles Favola en Le Vecchie Musiche, beiden gebaseerd in België.

  • Facebook
bottom of page